За подправките

Билките и подправките са важна част от нашето ежедневие. Те са една от най-древните стоки за търговия. Гръко-римският свят внесъл много арабски подправки и обемът на тази търговия бил доста голям. Но през VI в. на пазара не останали почти никакви подправки. За процъфтяването на средновековната средиземноморска търговия с подправки имало три причини. Първо, еднообразното меню – хляб и само хляб, довело до силното желание у хората буквално да си подправят храната.

Дори и днес жителите на най-бедните страни в Третия свят са тези, които са най-склонни да използват подправки. Второ, зараждащата се буржоазна класа е изпитвала необходимост да демонстрира сила и превъзходство и това станало чрез закупуването на луксозни стоки като подправките, използвани в кулинарията, медицината и за различни мехлеми. Трето, партньорите от Изтока, Китай и Индия на средиземноморските търговци били ненаситни за злато и сребро.

Подправките не заемат много място в кухнята ни, но пък за това са от най-използавните стоки в света. Едва ли има храна без да сложим сол, черен пипер или чубрица.

Подправките се използват широко като отлични консерванти. Например, звездният анасон може да подобри вкуса на сладкото и не позволява да бъде захаросано. Освен това пикантните растения обогатяват храната с витамини В1, В2, С и каротин, минерални соли и други полезни вещества.

Някои подправки могат да се използват за медицински цели.
Например, дафинов лист помага много добре при стоматит, премахва шлаките от тялото, повишава имунитета, има противовъзпалителни свойства. Когато лекувате простуда, можете да вдишвате от него.

Кардамонът има лечебни свойства при храносмилателни проблеми.

Много силното парене на чили-пипера понижава нивото на вредния холестерол в кръвта, стимулира изгарянето на допълнителни калории, което е много важно за тези, които следят фигурата си.

Канелата нормализира нивата на кръвната захар, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, има антимикробно действие.